dijous, 25 de febrer del 2016

Taller L' HERBARI

Les plantes i herbes aromàtiques van ser molt importants a l'Edat Mitjana. Les plantes medicinals es plantaven als monestirs i es feien servir per guarir les diferents malalties de l'època. Amb elles es podien fer uncions, pocions, ungüents i infusions. Les plantes aromàtiques tenien una gran importància també per fer perfums i per cuinar.
Al taller de l'Herbari hem conegut diferents tipus de plantes medicinals, aromàtiques i culinàries.
Ens hem centrat en la calèndula, la cua de gat, el llorer, el poliol, la til·la i la farigola. Hem explicat les seves utilitats de manera senzilla i el que més ens ha agradat és fer una bosseta aromàtica amb un manat de les diferents plantes.

Ha estat una experiència molt enriquidora i perfumada!!!




divendres, 19 de febrer del 2016

Taller HISTÒRIES DE JOGLARS!

Durant la setmana cultural ha visitat la nostra escola la Cleta, una joglar guitarrista molt divertida provinent de l'Edat Mitjana.
La Cleta ens ha explicat la feina que realitzaven els trobadors i els joglars a aquella època. Els trobadors escrivien històries la mar d'interessants, moltes basades en aspectes històrics i d'altres fantàstiques o inventades. Els joglars, en canvi, relataven aquestes històries a la cort, sovint amb un acompanyament musical. D'aquesta manera, informaven i entretenien a tothom qui els podia escoltar. 
Així, la Cleta ens ha explicat un "exemplum" medieval, és a dir, una història molt entretinguda titulada "La paràbola del rei nu", que ens ha fet reflexionar i aprendre bona lliçó: hem après que és molt important ser sincers i no dir mentides, perquè no dir la veritat pot acabar molt i molt malament! Ha sigut molt divertit escoltar la Cleta recitar, en vers, tota la història. I és que els joglars sovint utilitzaven la poesia en els seus recitals. A més a més, mentre ens l'explicava, ens ha anat disfressant dels protagonistes de la història i ens ha demanat que l'ajudéssim a realitzar el seu espectacle. Ens ha agradat molt, això!
Després d'escoltar la història ens ha demanat ajuda per ordenar unes fotografies del conte que, sense voler, se li havien desordenat. Quin cap, aquesta Cleta! Així que ens hem posat mans a l'obra i em retallat, ordenat i enganxat totes les fotografies seguint la seqüència temporal de la història del rei nu.



Tan de bo ens torni a visitar, la Cleta, ben aviat!

dijous, 18 de febrer del 2016

Taller de matemàtiques: L'Alquerc

L'Alquerc és un joc originari de l'edat mitjana.
Un joc d'estratègia on els conceptes matemàtics juguen un paper important. L'Alquerc es va fusionar amb el joc dels escacs donant lloc a les dames.
Tot i així encara s'han trobat alquercs grafiats en lloses de pedra al voltant dels edificis religiosos i llocs de reunió; la qual cosa ens fa veure la importància que tenia el joc dins de la societat de l'edat mitjana.

Ja sabeu, feu una partida a l'Alquerc a casa i gaudireu d'un joc de l'edat mitjana!!!


dimarts, 16 de febrer del 2016

Taller ELS CASTELLS

Durant la setmana Cultural vam aprendre molt sobre Els Castells. Què eren?, qui hi vivia?, qui els construïa?, de quin material estaven fets?, Quines parts importants tenien?...
Vam aprendre tant que després vam voler fer de "constructors" de castells. Vam practicar amb diferents tipus de materials: construccions de fusta, construccions tipo Lego i amb llaminadures i escuradents.
Com us podeu imaginar, la construcció de Castells amb llaminadures va tenir molt d'èxit, però era bastant difícil poder construir els castells i va costar una mica.
Al final ens ho vam passar genial i vam construir moltíssims castells diferents. A l'escola en queden uns quants de mostra per a que els pugueu veure el dia de les Portes Obertes.


Us deixem una petita mostra dels nostres castells:


LA SETMANA CULTURAL AL CICLE INICIAL


La setmana del 2 al 5 de febrer es va celebrar la Setmana Cultural a tota l'escola. Aquest curs 15-16 el tema proposat eren les èpoques passades i al Cicle Inicial vam escollir "L'Edat Mitjana".

Durant els tres primers dies tots els alumnes de 1er i 2on van anar treballant i gaudint dels diferents tallers proposats. Els nostres tallers tenien molt a veure amb l'Edat Mitjana. Ens ho vam passar molt bé i vam apréndre moltes coses.
Els tallers van ser:
- Dansa medieval
- Els Castells (fem de constructors)
- Los Oficios
- Històries de Joglars
- Joc matemàtic de l'edat Mitjana
- L'Herbari
- Confecció d'una disfressa medieval.

Durant aquest dies veureu fotografies dels diferents tallers i també del dia de Carnestoltes, dia que vam gaudir de la Rua, disfressats de Cavallers, Cavalleres, Reis i Reines.

Durant les tardes vam treballar moltíssim per a que les disfresses quedessin molt maques i lluents!