dijous, 12 de novembre del 2020

Es pot tancar una pinya?

 Hola pirates, peixos, girafes i famílies!!

Els grups de primer hem fet un experiment relacionat amb la tardor. Hem buscat pinyes i, al veure-les tant obertes hem pensat... Es poden tornar a tancar les pinyes?

Al principi hem pensat que es podíen tancar fent força, amb silicona o amb pega. Després hem provat una altra manera i... SORPRESA! Les pinyes s'han anat tancant mica en mica quan les hem posat en aigua! 



Les hem deixat tota la nit en aigua i quan hem arribat a la classe al matí estàven totes tancades! Llavors ens hem preguntat per què i alguns deien: perquè tenien fred o perquè no els hi agrada l'aigua. Al final hem descobert per què i és molt interessant!

Això passa perquè les llavors de les pinyes creixen a l'interior i les escates les protegeixen. Quan les llavors creixen, les pinyes estan tancades fins que, un cop han crescut, les pinyes s'obren i el vent escampa les llavors pels voltants per fer créixer nous pins. Els dies de pluja, les pinyes es tanquen per evitar que les llavors caiguin en la terra mullada i no puguin créixer nous arbres. 

Ara... les podrem tornar a obrir?

Us ha agradat l'experiment? Aquí teniu diverses fotos nostres experimentant!

FOTOS EXPERIMENT PINYA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada